Gerçekten herhangi bir kitap hayatınızı değiştirebilir mi? Bence bunun cevabı hayır. Ama bana göre bundan daha önemli olan şey sizin düşünce temelinizi atmaya yarayacak olması. İşte bu yüzden güzel kitaplar okumak çok önemli. Gelin o kitaplara biz göz atalım.
Simyacı
Simyacı her yiğidin harcı gibi görünen bir kitap olsa da kesinlikle öyle değil. İçindeki felsefeyi anlamak için gerçekten biraz pişmek gerekiyor. Kitap İspanya’dan kalkıp Mısır’daki piramitlere hazine aramaya gelen bir çobanın öyküsünü anlatıyor. Anlarsınız ki bu çoban aslında hazine ararken kendi hayatının anlamını buluyor. Yolda karşılaştığı şeyler onun olgunlaşmasına yardımcı oluyor. Her kitabın 1 kez okunmasından yana olsam da bu kitabı 2 kez okudum. Çünkü Simyacı’yı anlamak tek seferde gerçekleşmez. Simyacı’yı anlamak için Simyacı’yla pişmeniz gerek!
1984
1984 kitabı benim ilgimi en çok ‘düşünce suçu’ kavramıyla çekmişti. 1984, kafamıza korku salan, hareketlerimizi her an izleyen Büyük Birader otoritesiyle harmanlanmış çok keskin otoriteye sahip bir distopya kitabıdır. Okuduktan sonra daha net anlayacaksınız ki 1984, belki de bizim geleceğimiz olabilir. Bunu önlemek ise kafalarımızı doldurmaktan ve korkmamaktan geçiyor. Bu kitap sizi derinlere götürecek olsa da okuduktan sonra asla eski siz olmayacaksınız. Kitaptan bir alıntı yapıp bu kitabın açıklamasını bitirelim: ”Bilinçleninceye kadar asla başkaldıramayacaklar ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler!”
Yabancı
Yabancı Albert Camus’un başyapıtı bence! Toplumumuzda insanlara ayak uyduramayan birçok kişi var, belki siz de onlardan birisinizdir. Bu kitap da topluma ayak uyduramayan bir insanı konu ediniyor. Aslında olay karakterin annesinin ölmesiyle başlıyor. Nasıl bir hikaye olabilir ki bu dediğinizi duyar gibiyim. Belki içimizden bazıları anne lafını duyunca bile duygusallaştı. Fakat bu karakter cenazede hiç gözyaşı dökmüyor. Satırlar arasında kaybolurken kendime ne kadar çok yaklaştığımı fark etmemiştim. Bir solukta okuyup bitirince anlıyorsunuz ki duygusuz olmak alışılagelmemiş bir durum değil.