Alt çene hastalığı toplumda aslında pek çok kişide görülebilen rahatsızlıklardan birisidir. Alt çene bozukluğu olarak tabir edilen bu hastalıkta, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde sağlıklı bir insana göre alt çene kemiği ya öne doğru çıkık ya da alt çene kemiği üst çene kemiğine göre geride kalmış olarak, iki farklı şekilde görülebilmektedir.
Alt Çene Bozukluğuna Neden Olan Faktörler
Genetik
Alt çene bozukluğunu tetikleyen farklı unsurlar vardır. Ancak bunların başında kişinin kendi elinde olmadan ortaya çıkan sebep genetik faktörlerdir. Çünkü bazı insanlarda bu hastalık ırsi olarak geçebilmektedir. Genetik olarak geçen bu hastalık ne kadar erken fark edilirse, tüm hastalıklarda olduğu gibi tedavi şansı da o denli yüksek olacaktır.
Diş Gıcırdatma
Bununla birlikte, toplumda en sık karşılaşılan ve alt çene bozukluğuna neden olan unsur, diş gıcırdatılması ve dişlerin farkında olmadan çok sıkılmasıdır. İnsanların çoğu, genellikle gece uykularında dişlerini aşırı sıkarlar ve diş gıcırdatırlar. Bu durum uyku esnasında gerçekleştiği için de kişi yaptığını fark edemez ve sürekli dişlere bir stres yükü ve baskı oluşturur. Genellikle böyle bir sorun yaşayan kişiye, gece dişlerin sıkılmasını engelleyebilmek için diş koruyucuları verilmektedir.
Tırnak Yeme Alışkanlığı
Kişilerin en kötü alışkanlıklarından birisi de tırnak yemedir. Tırnak yeme alışkanlığı fark edildiği takdirde hızlıca bundan vazgeçilebilmesi için önlem alınmalıdır. Aksi takdirde, zaman içerisinde çene kemiğine ve çene kaslarına yoğun bir baskı sürekli şekilde yapıldığı için alt çene bozukluğu hastalığına neden olmaktadır.
Sürekli Tek Tarafla Yemek Yeme Alışkanlığı
Bazı kişiler alışkanlıkla hep aynı tarafla yemek yemektedir. Ancak bu alışkanlık çene kaslarında sadece bir tarafın gelişmesine, çene yapısının orantısız şekilde hareket etmesine neden olur. Bu durumda, zaman içerisinde çene tek bir tarafa doğru kaymaya başlar ve alt çene bozukluğu hastalığına sebebiyet oluşturur.
Kaza Geçirme
Bir kaza geçirildiğinde, eğer ki yüz bölgesine darbe alınmışsa, alınan darbeden dolayı çene kemiği ve çene kasları zarar görür. Burada oluşan kas yıkımları çene yapısında bozulmalara neden olur. Bu durumda alt ve üst çene birbirinden farklı şekilde hareket eder ve