Bullet Journal, birkaç bölümden oluşan kişiye özel bir ajanda. İşleri düzene sokmak, zamanı daha verimli kullanmak ve geleceğimizi planlamak için güzel bir yöntem. Gelin birlikte Bullet Journal nasıl tutulur öğrenelim.
Tema, Tasarım
Karmakarışık, parlak, pastel, iki renkli ya da sadece siyah. Sizi motive edecek olan ve tarzınıza uygun bir tema seçerek işe başlayabilirsiniz. Youtube bunun için biçilmiş kaptan. Birçok kişi kendi tarzlarına uygun şekilde tasarladıkları Bullet Journal’lerini tasarım aşamasında videoya alarak, başkalarına ilham oluyor. Eğer ilk sefer için ne yapmak istediğinize karar vermediyseniz, uygulamada biraz arama yaparak kendinize uygun bir tasarımdan ilham alabilirsiniz.
Giriş Kısmı
İlk boş sayfanıza ‘İçindekiler’ kısmını ekleyebilirsiniz. İçindekiler kısmı, sayfalarınızı numaralandıracaksınız, işinize gerçekten yarayacak olan bir sayfa. Bullet Journal’ı aylık olarak düzenlediğimiz için, sizin için geçmişe dönüp hangi ayda ne yaptığınızı bulmanız daha kolay olacaktır. Her şey daha düzenli ve el altında olur. Giriş kısmına ayrıca ‘Anahtar’ denilen kısmı ekleyebilirsiniz. Anahtar kısmı ajanda boyunca kullandığımız sembollerin ne anlama geldiğini yazdığımız kısımdır. Önemli, iptal edilmiş, ertelenmiş, halledilmiş işler için ve bunlar dışındaki etkinlikler için birçok farklı sembol kullanıyorsanız, anahtar kısmı işinize yarayabilir. Anahtar kısmından sonra, tüm ayları göz önüne süren kısa bir takvim ekleyebilirsiniz. Bu takvime şimdiden belli olan etkinlikleri, yapılacakları işaretleyebilirsiniz. Mesela sevdiklerinizin doğum günü, iş teslim günü, sınav tarihleri vb.
Yeni Bir Ay!
Planlayacağınız ilk ay için bir aylık takvim oluşturun. Bu takvim bize o aya bir üstten bakmaya ve yoğunluğumuzu ölçmeye yardımcı olacaktır. Takvimden sonraki sayfayı haftalık veya günlük olarak bölebilirsiniz. Böylece her gün veya her hafta kendinizi kontrol etmiş ve işlerinizi düzenli bir şekilde halletmiş olursunuz. Bu kısımdan sonra, aşağıda sayacağımız bölümlerden hangisini kullanacaksanız, hangisi işinize yarayacaksa onları ekleyin.
Hedefler: Kendinize bu ay ne hedefler koydunuz? Bu ay bittiğinde nasıl biri olmak istiyorsunuz?
Okuma\ İzleme\ Dinleme Listesi: Bu listede şu an okuyor olduklarınızı ve ay boyunca okuyacak olduklarınızı yazabilirsiniz. Aynı şey izleme için de geçerli. Ay boyunca sizi çok etkileyen müzikleri ve videoları da not alabilirsiniz. Böylece ilerde geri dönüp bu anıları hatırlayabilirsiniz.
Alışkanlık Takibi: Alışkanlık haline getirdiğiniz veya getirmek istediğiniz şeyleri bu şekilde takip edebilirsiniz. Bu listede telefonu az kullanmak, egzersiz, bitkileri sulamak, ders, sekiz saat uyku, su tüketimi, sağlıklı beslenme, okuma, temizlik vb. şeyler yer alabilir.
Duygu Takibi: Eğer psikolojik problemler yaşayan biriyseniz, günlük olarak nasıl hissettiğinizi takip etmek, işinize yarayacaktır. Sadece her gün bir surat çizerek, aylık duygu değişimlerini görebilir ve buna göre bir adım atabilirsiniz. Unutmayın, psikolojik hastalıklar fiziksel hastalıklar kadar önemlidir ve hafife alınmamalıdır.
Gelir Gider Tablosu: Harcamalarınızı kontrol etmek ve bir düzene sokmak istiyorsanız, kendiniz için bir gelir gider tablosu oluşturun. Bu hem ay boyunca sizi gereksiz harcamalardan uzak tutar, hem de aylık neye ne kadar harcadığınızı görmüş olursunuz.
very nice blog