Güllaç, Türk topraklarında asırlardır tüketilen bir tatlıdır. Tarihi 1400’lü yıllara kadar uzanan güllaç halis muhlis Türklere ait bir lezzettir. İncecik kurutulmuş yufkalardan yapılan bu tatlı Osmanlı döneminde hafifliği ile popüler hale gelmiş ve saray sofralarının vazgeçilmezi olmuştur.
Güllaç, içindeki sütüyle, narıyla, ceviziyle aynı zamanda bir mineral deposudur. Aynı zamanda kaloriside oldukça düşüktür. Eğer kaloriye dikkat ederek yemek yiyen birisiyseniz bu tatlı tam sizlik. Peki adı neden güllaç? Osmanlı’da ilk dönemlerde bu tatlı yapılırken içine gül suyu eklenmezmiş. Ardından içine gül suyu eklenip, çok beğenilince “güllü aş” adını almış ve güllaç olarak dilimize uyarlanmıştır.
Güllaç Malzemeleri
- 300 gr güllaç yufkası
- 2 lt süt
- 4 su bardağı şeker
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- Gül suyu (isteğe göre)
Üzeri için: - 1 / 1,5 su bardağı fındık, ceviz, antep fıstığı
- Mevsimiyle nar
Güllaç Nasıl Yapılır?
İlk adım olarak sütü ve şekeri bir tencereye alıyoruz. Şeker tamamen eriyene kadar kaynatıyoruz. Şekerin eridiğinden emin olunca sütü ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Sütümüz ılınırken geniş bir tepsiye veya borcama bir güllaç yufkası serilir. Ancak yufkanın parlak yüzü bize bakacak şekilde yerleştirin. Sütün ılık olduğundan emin olarak ilk yaprağın üzerine sütü döküyoruz. Bu işleme güllaç ve süt bitene kadar devam ediyoruz. Sona doğru 4-5 yufkanız kalınca aralara dövülmüş ceviz serpiştirip o şekilde sütle ıslatıyoruz. Bu şekilde elimizdeki tüm malzemeleri bitiriyoruz.
Eğer güllacınızda gül suyu kullanacaksanız mutlaka sütten bir bardak kadar ayırın. Üzerine gül suyu ekleyip karıştırın. Son yufkadan sonra üzerinde güzelce gezdirin.
Güllacı buzdolabına koyup en az 2 saat dinlendirin. Tatlı dinlendikçe şekerini, sütünü çekecek ve daha güzel bir kıvam alacaktır. Servis etmeye yakın üzerine nar, fındık, ceviz gibi malzemeler serpiştirip lezzetli ve güzel bir hale getirebilirsiniz.
Güllaç İçin Püf Noktalar
- Güllacın üzerine döktüğümüz sütün ılık olduğuna mutlaka dikkat edin. Eğer kaynar bir süt ise yufkayı hamur haline getirecektir.
Güllaç Kaç Kalori?
Güllacın kalorisi porsiyonun büyüklüğüne ve tatlının kalınlığına göre değişiklik göstermektedir. Ancak orta boy bir porsiyon güllaç 150-250 arası bir kalori değerine sahiptir.