Empresyonizm, 19. yüzyılda Paris’te bir grup genç sanatçının bir araya gelmesiyle oluşan sanat akımıdır. Empresyonizm’in Türkçe karşılığı ise İzlenimciliktir.
Genç sanatçılar, o dönemdeki koyu renklerden, antik heykellerin tasvirinden sıkılmış ve bu anlayışa arkalarını dönmüşlerdir. Genç sanatçılar paletlerini ve sandalyelerini alıp kendilerini doğanın içine atmış ve gördükleri manzaraları kendi hayal dünyalarında geçirerek resmetmişlerdir. Bu şekilde empresyonizm akımı, yenilikçi sanatçılar arasında hızla yayılmıştır. Empresyonizm akımının oluşmasını sağlayan ve eski resim anlayışına sırtını dönen isimler ise Claude Monet,Sisley, Berthe , Guillaumin, Degas, Cezanne,Camille Pissaro , Morizot ve Bazille idi.
Empresyonizm’de sanatçılar doğayı eserlerine yansıtmaktadır ama doğayla beraber kendi duygularını da resme aktarmaktadırlar. Amaçları doğayı olduğu gibi değil, sanatçının ruhunda uyandırdığı hislerle, düşüncelerle resmetmektir.
Zaman zaman tuvale aktardıkları manzaralar gerçek manzaralara benzemese de renkleri özenle seçmişlerdir. Onlar için manzara değil uyandırdıkları duygular, izlenimler önemlidir. Empresyonist sanatçıların eserlerinde çok parlak renklere rastlamamız mümkündür.
Empresyonizm ismi nasıl ortaya çıktı?
Claude Monet, açılan ilk sergilerinde “Gün Doğumu, Empresyon” isimli tablosunu yerleştirmiştir. Bunu gören bir gazeteci Empresyon kelimesini bu sanatçılar için kullanmaya başlamıştır.
Empresyonizm akımının öncü sanatçıları kimlerdir?
Auguste Renoir, Claude Monet, Van Gogh, Toulouse Leatrec, Sisley, Paul Cezanne, Camille Pissarro, Francesco Filippini, Édouard Manet, Edgar Degas
Empresyonizm akımının edebiyattaki öncüleri kimlerdir?
Rilke, Arthur Rimbauld, James Jayce, Ahmet Haşim, Cenap Şahabettin
Empresyonizm akımının müzikteki öncüleri kimlerdir?
M.Ravel, C.Debussy, J.A.Carpenter, O.Respighi, C.T.Griffes, I.Albéniz, P.Dukas
Empresyonizm akımının özellikleri nelerdir?
⦁ Empresyonizm akımında, sanatçılar eserlerinde hayal dünyalarını yansıtırlar.
⦁ Empresyonizm’de kapalı bir anlam vardır.
⦁ Gerçekliği anlatmaktan ziyade soyutluğa önem verirler.
⦁ Empresyonizm, özgürlükçü bir akımdır. Sanatçılar bu akımı ortaya çıkarırken kabul görmüş sanat anlayışını reddetmişlerdir.
⦁ Soyutlamalar fazla olduğu ve kişinin iç dünyası ön planda olduğu için Realizm akımının zıttıdır.