Kuşkusuz bulunduğumuz evrende bilmediğimiz ve tanımadığımız sayısız gezegen ve yıldız bulunuyor. Korkarız ki bu gezegenlerin çoğunda Dünya’daki güzel şartların tırnağı bile bulunmuyor! Bugün adını muhtemelen ilk defa duyacağınız bu gezegenler hakkında birtakım şaşırtıcı bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
GJ1214b Gezegeni
Bu gezegen bir okyanus gezegenidir. Bu gezegen dünyamızdan defalarca kat daha büyük bir boyuta sahip. Bir karşılaştırma yapacak olursak Pasifik Okyanusu’nun o gezegene kıyasla bir su birikintisi gibi olması pek muhtemeldir.
COROT-7b Gezegeni
Dünya’daki hava şiddetli ve öngörmesi zor bir hava şartı olsa bile evrendeki diğer gezegenlere göre kuşkusuz daha iyi durumda! Mesela COROT-7b gezegeninde su yerine kaya yağmuru gerçekleşmektedir. Evet, yanlış duymadınız! Bunun sebebi ise gezegenin yarısının 2600 C derecede kavruluyorken diğer bölümünün 177 C derece olmasıdır.
HD189773-b Gezegeni
Bize ilginç hava durumları gösteren bir diğer gezegenin ta kendisi HD189773-b. Gezegenimizden 63 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, Jüpiter’den daha büyük ve dıştan oldukça güzel görünüyor. Ancak bunun dışında atmosferinde bolca silikat bulundurması da bir başka sürpriz.
HD189733-b Gezegeni
Bu gezegenin bir tarafı kendi güneşine bakarken sıcaklığın 966 C dereceye ulaşabildiği bilinmektedir. Kavurucu bir gaz gezegeni olan bu gezegen karanlık tarafıysa 688 C derecede. Peki, neden karanlık taraf hala bu kadar sıcak? Cevabı hemen verelim; saniyede 10 kilometre yani ses katının tamı tamına 29 katına eşit son derece hızlı olan bir rüzgâra sahip bir gezegen bu.
Titan Gezegeni
Saturn’ün Ay’ı diyebileceğimiz bu uydunun adı Titan. Kalın bir atmosfere sahip olan bu gezegende dünyadaki gibi yağmur yapmakla birlikte kendine has bir atmosferi, nehirleri ve gölleri var.