Doğal afetler, nükleer felaketler, ekonomik krizler ve daha nice sebepler yüzünden terk edilen şehirler de bir zaman insanların yaşadığı ve mutlu oldukları yerlerdi. Bir zamanlar yaşamın yoğun bir şekilde aktığı ancak günümüzde terkedilmiş olan o ilginç yerleri bugün sizlerle paylaşmak istedik. İşte o hayalet şehirler!
Pripyat, Ukrayna
Ukrayna’nın kuzey kısmında bulunan bu şehirde geçmişte 49 bin kişi yaşamaktaydı ve gayet de huzurlu bir hayata sahip bir kasabaydı. Ancak bir nükleer muhabbetin her şeyi mahvetmesi üzerine şehir tam bir hayalet şehre dönüşmüş durumda. Üzücü felaket 1986 yılında yaşanmış.
Craco, İtalya
Doğal felaketler de kuşkusuz bir şehrin terkedilmesinde önemli bir sebep olabiliyor. Craco, nüfus kırılmasına dahi sebep olabilecek ciddi doğal felaketler yaşamış geçmişte. Hatta 17. Yüzyılda nüfusun büyük çoğunluğunun hayatını kaybetmesine sebep olan bir veba salgını olduğu biliniyor. Birbiri ardına yaşanan toprak kaymaları, depremler ve kuraklık şehri zamanla tam anlamıyla bir hayalet şehre çevirmiş. 1963’e kadar şehirde yaşayan insan sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az hale gelmiş inanır mısınız? Doğal olarak en sonunda o insanlar da çözümü yaşadıkları yeri terk etmekte bulmuşlar.
Kayaköy, Fethiye
Lebessos olarak anılan antik bir şehir olan bu yer Fethiye’den 8 kilometre uzaklığa sahip. Geçmişte Türkler ve Rumlar burada huzur içinde yaşamaktaymış. Ancak 1922 yılında yapılan mübadeleden sonra halkın buradaki yaşamı sona ermiş. Zamanla kalan nüfus da eriyip gitmiş. Meraklısı için gezilebilir bir yer olduğunu da eklemek isteriz.
Ağdam, Azerbaycan
Azerbeycan’ın güneybatısında bulunan Ağdam 1993 senesinden bu yana terk edilmiş bir şehir olma durumu yaşıyor. Ermenistan ve Azerbeycan arasında 1993 yılları yaz aylarında yaşanan şiddetli savaş, savaş koşulları sebebiyle kentin boşaltılmasına sebep olmuş.
Hashima Adası, Japonya
Japonya’nın güney kesiminde bulunan Nagazaki kıyısında konumlanan bu ada zamanında kömür madeni kolonisi olarak varlık göstermiş ve madenlerin popülerliğinden dolayı bu adada nüfus patlaması yaşanmış. Zaman içerisinde dünya ekonominin yaşadığı değişiklikler kömür madenlerinin kapanmasına yol açınca ada zamanla terk edilmiş. Çünkü adadaki yegâne geçim kaynağı kömür madenciliğiymiş.
Kolmanskop, Namibya
Afrikanın güney batısında çölün ortasında yer alan bu şehir geçmişte hayat dolu bir yer olmasına rağmen sonrasında terk edilmiş. Elmas cevherleri yönünden zenginliği ile popüler olan bu şehrin hikayesi fakir bir tren yolu işçisinin kumların arasından parlamasını görüp bulduğu elmasla başlıyor.
Elmasın duyulmasıyla birlikte kasabanın hızlı bir şekilde kalabalıklaştığı alışveriş merkezleri, hastane, kumarhane, postane, spor kompleksleri, devasa tiyatro sahneleri gibi canlı bir şehirde olması gereken her unsurun inşa edilmesi ile birlikte anlaşılıyor.
İhtişamlı zamanların ardından gelen 1. Dünya Savaşı dönemi ile birlikte elmasa olan talebin dünya genelinde azalmasından Kolmanskop oldukça olumsuz bir şekilde etkileniyor. Hem talebin hem de elmas varlığının kaybolmaya başlamasıyla bu kasabaya yerleşen halk göç etmek için yeni arayışlar içerisine girmeye başlıyor ve zamanla nüfus komple eriyor, kasaba hayalet halini alıyor.
Beichuan, Çin
2008 yılında yaşanan 7.8 şiddetindeki deprem nedeniyle terkedilen bir şehir bu. Deprem yüzünden bölgede 50 binden fazla bina tahrip olmuş, ölen insan sayısı ise 5 bine yakınmış. Deprem yüzünden pek çok kayıp veren bu şehirde yaşamın başlamamasının sebebiyse yeterli güvenli ortamın oluşturulamayışı.