Hata yapmaktan sizin de ödünüz kopuyor mu? Eğer öyleyse hayata daha farklı bir açıdan bakmaya başlayabilmek için yazıyı okumaya devam edin!
Çoğumuzun hayatta karşılaştığı bir sorundur hata yapma korkusu. Özellikle de mükemmelliyetçi bir yapıya sahipsek, ertelemeyi veya o işe başlamamayı,geride durmayı tercih edebiliyoruz. Bu da hedeflerimize giden yolda gelişmemizi engelliyor ve potansiyelimizi ortaya çıkarmamızı engelliyor.
Bunun sebebi aslında çocukluğumuzdan beri hata yapmanın kaçınmamız gereken bir şey olduğunun öğretilmesi.Ama yürümeyi öğrenirken hata yaptığınızda nasıl ki vazgeçmeyip ve korkmayıp adım atmaya devam ettiyseniz diğer her şey için de bunu yapabilirsiniz demektir. Bu örnekten hareketle ya hata yapmamızın bize farketmediğimiz katkıları varsa diye bir soru sorabiliriz.Hatalardan kaçınmamız bu kadar doğru mu?
Beynimiz bir elektrik şebekesi gibidir.Ortalama 1 milyon nöronumuz vardır ve hepsi birbiriyle bağlantılı durumdadır.Bağlantılı sinir hücrelerimiz arasında elektrik akımları oluşur. Mesela bir cümle kurmak için, sinirlerimiz arasında elektrik akımı olması gerekiyor ki söylediklerimiz ağzımızdan çıksın.Akımın hızlı olduğu kümeler, bizim kolayca yapabildiğimiz eylemleri ve becerilerimizi temsil eder aslında.
Ustalaşmak İçin Hata Yapmak Gerekir
Peki bu bağlantıların güçlü olması gerekiyorsa sizce nasıl güçlendirebiliriz?Bir beceriyi kazanmak için çok sayıda tekrar yapmamız gerekir. Ama sürekli aynı zorlukta tekrarlar yapmak bu becerilerimizi geliştirmiyor. Beynimizde sinir hücrelerinin içinde elektrik akımını sağlayan bölgenin adı myelindir.
Myelini geliştirebilmemiz için ihtiyacımız olan şey hata yapmak!Hata yapıp düzelttiğimizde myelin gelişiyor.Bir beceride ustalaşmak için hata yaptıktan sonra onu düzeltmek gerekir. Yani vazgeçip bıraktığımızda myelin gelişmiyor.Vazgeçmeyip devam etmek de en az hata yapmak kadar önemli.Bundan sonra hata yapma korkusuyla konuşmaktan, herhangi bir şeye başlamaktan korktuğumuzda kendimize şunu soralım “Hayatımın bu döneminde bu konuda gelişmek istiyor muyum?” Eğer cevabımız evetse hata yapmanın beceri gelişimimize faydalarını da hatırlayarak cesaretli bir şekilde adım atmalıyız.Çünkü “Ustalık,hatalar yapılarak ulaşılabilecek bir mertebedir.”