Bu kavramın Kara Cuma olarak anılması Müslüman bir ülke olan ve İslamiyet dininin kutsal günü kabul edilen Cuma’nın kara sıfatıyla anılması Türkiye’de belirli bir kesim tarafından hoş karşılanmıyor. Hatta bu durumu öfkeyle karşılayıp alışveriş yapmayı da reddediyorlar. Peki nedir bu Black Friday?
Tamamen ekonomik hedefler üzerine kurulan bu stratejinin aslında dinle yakından uzaktan bir alakası yok. Hristiyanların kutladıkları Şükran gününün ertesi sabahında gerçekleşen bir etkinliktir. Bazı ülkelerde mağaza kapıları gece 4-5 gibi açıldığı için Kara Cuma olarak anılır.
Hem müşteri hem satıcı hem de hükümetler bu durumdan oldukça karlı çıkıyor. Sizin normal bir günde 20 liraya aldığınız kazak hükümetler için çok bir anlam ifade etmiyor olabilir. Ama o gün milyonlarca insanın 20 liraya kazak alması ve bu sıcak para akışı hükümetleri oldukça yakından ilgilendiriyor.
Satıcı karlı gibi görünmese de sürümden kazanılan para normal bir günde elde edilen kardan çok daha fazlası. İnsanlar bu günlerde normalde bir şey alacaklarsa o gün uygun fiyatlardan dolayı birden fazla ihtiyaçlarını alıyorlar ve bu da hem işletmelerin üzerinden hem de ürünlerin üzerinden hükümete çok ciddi vergi ödeneceği anlamına geliyor. İşte bu yüzden bu birkaç günlük alışveriş çılgınlığı daima desteklenir.
Bizim ülkemizde Black Friday kavramı diğer ülkelerde olduğu kadar yaygın değil elbette ki. Ama her geçen yıl bu güne ilgi artıyor.