Hayvan bilincine ilişkin çalışmalar için önemli bir adım olarak kabul edilen bu deneyde Richmond Üniversitesi’nden bilim insanları yiyeceğe ulaşmaları için sıçanlara araba kullanmayı öğretti. Bilim insanları aynı zamanda bu deneyde yeni yetenekler öğrenmenin stresi azaltıp azaltmayacağını, azaltıyorsa nasıl azaltabileceğini aydınlatmaya çalışmışlardır.
Arabalar temiz yemek kaplarından yapıldı ve içlerine sağa, sola ve düz gitmesini sağlayacak şekilde bakır sürüş çubukları yerleştirildi. Sıçan araba zemininde ayağa kalktıktan sonra bakır çubukları pençeleriyle yakaladığı anda araç hareket edecek şekilde sistem hazırlandı. Karşısındaki çubuk arabanın ileriye, sağındaki çubuk sağa ve solundaki çubuk sola gitmesini sağlıyordu.
Mısır gevreğiyle motive edildikten sonra gözlenmiş ki sıçanlar eşsiz yöntemler geliştirerek arabayı yönlendirmeyi öğrenmişlerdir. Araştırmada stres belirtisi hormonu olan Kortikosteron ve stres giderici hormon olan dehydroepiandrosterone seviyeleri ölçülmüştür. Aynı insanlarda olduğu gibi sıçanlarda da arabayı sürmeyi öğrendikçe kortikosterona karşı dehydroepiandrosterone seviyesinin arttığı görülmüştür.