Dünya tarihine her alanda yön veren, askeri ve mimari alanda harikalar yaratan, bilinen dünyanın bir çoğuna hükmeden, bir çok krallığı eyalet olarak kendisine bağlayan Roma İmparatorluğu 1200 yıl boyunca varlığını sürdürmüştür. İşte Antik Roma İmparatorluğu ve dünya tarihi üzerine en büyük etkileri …
Tarihin En Büyük İmparatorluklarından Birini Kurdular
M.Ö. 9. yüzyılda İtalya’da şehir devletçiliğinden doğan Roma, zamanla tüm Akdeniz’i içine alan çok büyük bir imparatorluk haline dönüştü. Yaklaşık 1.200 yıl boyunca bilinen dünyanın çoğuna hükmettiler. Demokrasi, sanat ve askeri alanlarda devrimler yaptılar. 1453 yılında Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u feth emesiyle son bulmuştur.
Roma Kemeri ile Batı Mimarisine Yön Verdiler
Roma Kemeri, mimari alanda insanlık tarihindeki en önemli buluşlardan biri kabul edilmektedir. Kemer yüzyıllar boyunca kullanılmasına rağmen, kemerin muazzam potansiyelini fark eden Romalılardı ; onlar inşa etme tekniğini kusursuzlaştırdı ve bunları geniş bir alanda uyguladılar. Daha büyük binalar, daha uzun yollar ve daha sağlam köprüler bu sayede inşa edildi.
Kolezyum ve Pantheon Gibi Muhteşem Yapılar İnşa Ettiler
M.S 72 yılında yapımına başlanan ve M.S. 80 yılında tamamlanan Kolezyum, Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen bir arenadır. Günümüzde daha çok gladyatörlerin dövüştüğü arena olarak bilinsede daha çok tiyatro, idamlar, hayvan avcılığı, büyük savaşların yeniden canlandırılması gibi bi çok kültürel faaliyet içinde kullanılmıştır.
Muhteşem Büyüklükte ve ucu Bucağı Olmayan Yollar
Milyonlarca kilometrekare toprağa sahip olan Roma İmparatorluğu, devletlerinin bakımını, gelişimini ve etkin yönetimini sağlamak için , eski dünyanın gördüğü en karmaşık yol sistemini inşa ettiler. İmparatorluğun en kudretli döneminde 113 eyaleti 372 yolla birbirine bağladılar. İmkansız gibi görünsede yaklaşık 400.000 kilometre yol inşa ettiler.
Modern Hukuk’un Temeli Romada Atıldı
Antik Roma’nın yasal sistemi olan Roma Hukuku, bn yıla aşkın bir süre içerisinde güncellenerek daha da gelişmiştir. ” Sanığın suçu kanıtlanana kadar masumdur” gibi bir çok modern yasaya ilham olmuştur. Batı Hukuku’nun temeli Roma’da atılmıştır.
Roma Edebiyatı Sonraki Batı Edebiyatı Büyük Ölçüde Etkilemiştir
Latin dilinde yazılmış Roma edebiyatı, Antik Roma’nın kalıcı bir mirası olarak kabul edilir. Latin edebiyatı, özellikle eski Yunanistan başta olmak üzere diğer kültürlerin geleneklerine dayanıyordu. Cicero, Virgil, Horace ve Ovid gibi büyük yazarlar yetiştirdiler. Ovid , Batı edebiyatındaki en etkili eserlerden biri olarak kabul edilen Metamorphoses şiirini yazdı.
Günümüz Takvimi Antik Roma’nın Jülyen Takvimine Dayanmaktadır
Roma İmparatoru Jül Sezar taraafından hazırlanan ve M.Ö 45 yılında kullanılmaya başlanan Jülyen Takvimi yaklaşık 1500 yıl boyunca kullanılmıştır. Bugün kullandığımız haftalar ve ayların adları da Romalılar tarafından yazılmıştır.
Savaş Alanında Tıbbi Birlikler Kullanılmıştır
Mükemmel bir orduya ve o zamana göre dünyanın en gelişmiş silah sistemlerine sahip olan Antik Roma, diğer bir çok devletin ordusunda olmayan bir birliğe sahipti, Tıbbi Birlik. Bu sayede; savaş alanında sayısız hayat kurtararak asker gücünün azalmasını engellemişlerdir.
Acta Diurna Sistemi Günümüz Gazeteciliğine Öncülül Etti
Antik Roma İmparatorluğu’nda önemli duyurular yada bildiriler metal veya taş plaklara yazılır, ve bu yapıtlar halkın yoğun olduğu bölgelere yerleştirilirdi. Her zaman güncel tutulan bu yazıtlar sayesinde halk gündemi rahatlıkla takip edebilir, güncel olaylardan haberdar olabilirdi. Acta Diurna olarak bilinen bu sistem modern gazetecilik anlayışının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.